Menu

Nieuws

Terug

Persvrijheidlezing: “Journalistiek moet eigen normen bewaken”

08-05-2013

Persvrijheidlezing: “Journalistiek moet eigen normen bewaken”De pers is een publieke waakhond met verantwoordelijkheden. Journalisten krijgen ruime vrijheid van meningsuiting, maar zij moeten beseffen dat daar plichten tegenover staan. Waarheidsgetrouw en accuraat berichten, onpartijdig en fair zijn, controleerbaar en integer. De Leidraad van de Raad voor de Journalistiek beschrijft glashelder wat behoorlijke journalistiek inhoudt. Aldus Egbert Myjer, tot 2013 rechter bij het Europese Hof in Straatsburg, in de Persvrijheidlezing op 3 mei in Amsterdam.

Egbert Myjer roept de journalistieke beroepsgroep op om de eigen ethische normen te bewaken en zo serieuze journalistiek te onderscheiden van infotainment. De pers moet zich aan zijn verantwoordelijkheden houden, anders gaat zij ten onder. Zie de ondergang van de Britse krant News Of The World na jarenlang illegaal afluisteren en hacken, aldus Myjer.

Thema dit jaar is “De Grenzen van de Persvrijheid”. Filosoof en oud-hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg, ging na de Persvrijheidlezing met Egbert Myjer in discussie .

Lees hier de Persvrijheidlezing 2013.


Terug