Word nu lid van de NVJ

Persvrijheidsmonitor

Rechts vindt u de digitale weergave van de Persvrijheidsmonitor.

Het doel van de Persvrijheidsmonitor is het geven van een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De database Persvrijheidsmonitor wordt steeds aangevuld met nieuwe concrete voorvallen. Jaarlijks op 3 mei wordt de persvrijheidsmonitor gepresenteerd op de Dag van de Persvrijheid. Klik hier voor meer informatie over locatie en programma.

Persvrijheidsmonitor 2015: Slechts twaalf procent wereldbevolking heeft toegang tot een vrije pers

In 2015 scoorde Nederland weer goed op de internationale persvrijheidsranglijst. Toch zijn er aandachtspunten. Zo beperkte de overheid in 2015 geregeld de feitelijke toegang tot het nieuws, bijvoorbeeld door bij Wob-verzoeken veel informatie weg te lakken, en zelfs door journalisten te weren bij inspraakavonden over de huisvesting van vluchtelingen.

Steeds vaker maakt de journalistiek gebruik van verborgen camera’s. PowNed lokte de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes in de val door zijn ontmoetingen met een ingehuurde ‘lokhomo’ op te nemen. Hoes vond de rechter aan zijn zijde. Die oordeelde dat een burgemeester weliswaar een publieke figuur is, maar niet vogelvrij, ook niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon. Er was geen sprake van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera. PowNed werd veroordeeld de onrechtmatige fragmenten te verwijderen, ook van internet. Bovendien moet PowNed alle opnamen aan Hoes verstrekken, zodat die kan onderzoeken hoe PowNed dat materiaal heeft gemanipuleerd in de uitzending.

Lees verder op villamedia.nl

Juridische analyse 2014

Juridische analyse 2013

Juridische analyse 2012

Juridische analyse 2011

Juridische analyse 2010

Juridische analyse 2009

 

 

Zie ook www.nvj.nl en www.persvrijheid.nl

Persvrijheidsmonitor