Menu

Nieuws

Terug

Autoweek vs. De Staat

01-05-2011

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft op 14 september 2010 aangegeven dat de bescherming van journalistieke bronnen in Nederland tekort schiet. Deze principiële uitspraak is gedaan naar aanleiding van een inval van het Openbaar Ministerie bij het weekblad AutoWeek van Sanoma Uitgevers in 2002.

AutoWeek werd in 2002 op intimiderende manier door de politie gedwongen beeldmateriaal af te staan van een illegale straatrace in Hoorn. Deze foto’s waren door een AutoWeek-journalist gemaakt onder toezegging van anonimiteit aan de deelnemers van die straatrace. Door de inbeslagname werd die afspraak geschonden. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat dit een ongeoorloofde inbreuk maakt op de journalistieke bronbescherming. (zie persbericht van 14-09-2010)

Dit ging eraan vooraf:

Het Persvrijheidsfonds ondersteunt in de zaak Autoweek vs. De Staat een uniek hoger beroep bij de Grote Kamer van het Europese Hof voor de Rechten Van de Mens in Straatsburg. (zie persbericht [1])

Het hoger beroep bij het Europese Hof wordt in behandeling genomen door de Grote Kamer. (zie persbericht [2])

Sanoma Uitgevers verdedigde op 6 januari jl. bij de Grote Kamer van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het hoger beroep in de zaak AutoWeek versus de Nederlandse staat. (zie persbericht [3])

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft op 14 september 2010 aangegeven dat de bescherming van journalistieke bronnen in Nederland tekort schiet. (zie persbericht [4])


Terug