Menu

Nieuws

Terug

Festival van het Vrije Woord

02-05-2017

De onafhankelijke rol van de journalistiek staat wereldwijd onder druk. Met meer journalisten achter de tralies dan ooit tevoren, fors geweld tegen de pers in conflictgebieden, maar ook de alternatieve feiten van de regering Trump.

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en daarvoor is aandacht helaas hard nodig. Daarom nodigt het Persvrijheidscomité je van harte uit voor het Festival van de Persvrijheid.

Festival van het Vrije WoordFESTIVAL VAN DE PERSVRIJHEID
Thema: Turkije

Woensdag 3 mei | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Dit jaar ligt in het programma de nadruk op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen?

Traditioneel wordt op de avond de Persvrijheids-situatie in de Wereld en in Nederland in beeld gebracht aan de hand van de jaarrapportages van Freedom House en de Persvrijheidsmonitor.


HET PROGRAMMA
16.30-18.00 Workshops

18.00-19.30 Turks buffet

19.30 Avondprogramma

De Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu opent de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en is er een interview met NOS correspondent Lucas Waagmeester.

In het kader van het project Getekend Syrië staat met Syrische cartoonisten de artistieke vrijheid van meningsuiting op het programma. Professor Alex Brenninkmeijer presenteert een onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten. Aansluitend is een paneldiscussie over de veiligheid van journalisten met onder andere Marcel Gelauff, Ana van Es en Joeri Boom.

In de hal van Beeld en Geluid is een overzicht van het werk Jeroen Oerlemans, de Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië.

Het festival van het vrije woord wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité.

Het Persvrijheidscomité

Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en Beeld en Geluid.

Met financiële bijdragen van: Stichting Media en Democratie en Ministerie van OCW

Aanmelden kan hier!


Terug