Menu

Nieuws

Terug

Het Persvrijheidsfonds steunt journalisten Ulger en Braam in beroepszaak tegen de AIVD

05-12-2022

Het Persvrijheidsfonds heeft besloten een tweede journalist financieel te ondersteunen in de advocaatkosten die gemaakt moeten worden vanwege een bezwaar- en beroepsprocedure tegen de AIVD. Het betreft het bezwaarprocedure voor de in 2017 overleden journalist en documentairemaker Mehmet Ulger.

Ulger en Braam schreven een boek over de Grijze Wolven, een Turks nationalistische beweging, die ook in Nederland actief was. Naar aanleiding van onder andere deze publicatie blijkt de AIVD over beide journalisten een dossier te hebben bijgehouden, althans blijken beide journalisten veelvuldig met naam genoemd te worden in de door hen opgevraagde persoonsgegevens.

De weduwe van Ulger heeft samen met onderzoeksjournalist Stella Braam een beroep gedaan op het fonds voor een bijdrage in de kosten voor de beroeps- en bezwaarprocedure tegen de AIVD.

Het Persvrijheidsfonds ziet graag een principiƫle uitspraak over de vraag of de AIVD bevoegd is om iemand te volgen en op welke gronden dit plaatsvindt. Het fonds is van mening dat een journalist onder deze omstandigheden namelijk niet in staat is om het vak goed uit te oefenen. Tevens vindt het fonds dat hier sprake is van een principiƫle kwestie die een ernstige belemmering vormt van de bronbescherming en daarmee ook de persvrijheid in heel Nederland raakt.


Terug