Menu

Nieuws

Terug

Journalisten in Nederland vaak slachtoffer van bedreiging

04-05-2017

Op woensdag 3 mei jl. tijdens het Festival van het Vrije Woord hebben voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken, in opdracht van onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, hun onderzoek naar bedreigingen van Nederlandse journalisten gepresenteerd.

Van de 638 ondervraagde journalisten is 61% weleens geïntimideerd tijdens het werk. Jaarlijks heeft 43% van de journalisten te maken met bedreiging, bij 22% gebeurt dit maandelijks en bij 7% komen de bedreigingen zelfs wekelijks voor. De daders zijn vaak burgers die journalisten op straat of via sociale media bedreigen. Helaas blijkt deze vorm van intimidatie soms effectief te zijn, want in 38% van de gevallen zijn fysieke bedreigingen een reden om de reportage af te breken. In 2009 was dit percentage nog 20%. Bijna een derde van de ondervraagde journalisten heeft de neiging om bepaalde locaties te vermijden of terughoudend te zijn op sociale media.

Door dit onderzoek naar geweld en bedreiging tegen journalisten mede financieel te ondersteunen bevestigt het fonds haar doelstelling om de journalistieke beroepsgroep in staat te stellen haar werk zo vrij mogelijk te kunnen verrichten.
In bijgaande factsheet zijn de resultaten van het onderzoek opgenomen.


Terug