Menu

Nieuws

Terug

Kort geding om ruiming nertsenhouderijen te fotograferen is afgewezen

10-06-2020

Freelance fotograaf Olivier Middendorp mag niet aanwezig zijn bij de ruiming van een van de nertsenhouderijen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat heeft de rechtbank vrijdag jl. bepaald in een kort geding dat Middendorp met steun van het Persvrijheidsfonds had aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De fotograaf had aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) toestemming gevraagd om het ruimen van de nertsen te fotograferen. Dat werd woensdag geweigerd, omdat er volgens een ministeriƫle regeling een bezoekersverbod is voor alle nertsenstallen in Nederland. Dit was reden voor een spoed kort geding omdat de ruiming deze week plaatsvond.

Het Persvrijheidsfonds steunde Middendorp in deze zaak omdat zijn grondrecht op vrijheid van informatie door het besluit van de NVWA werd beperkt. Tevens is het fonds van mening dat het hier gaat om een principiƫle zaak die van belang is voor de hele beroepsgroep omdat de persvrijheid ten gevolge van de coronamaatregelen onrechtmatig wordt beperkt.


Terug