Menu

Nieuws

Terug

Persvrijheidsfonds steunt procedure tegen EU disinformation

22-02-2018

EU vs DesinfoHet bestuur van het Persvrijheidsfonds heeft besloten om De Gelderlander, TPO en Geenstijl te steunen in een procedure tegen EU disinformation middels een tegemoetkoming in de juridische kosten. Het fonds is van mening dat het handelen van het EU Disinformation project een negatief effect kan hebben op de vrijheid van handelen van de betreffende media en journalisten.

In het kader van een vrije pers acht het bestuur het onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen. De beoordeling of er een onwaarheid wordt verkondigd op een onafhankelijk (nieuws)medium is niet aan de overheid, in welke hoedanigheid dan ook, behalve desgevraagd aan een onafhankelijke rechter. Wij onderschrijven derhalve het principiƫle belang van de aanvragers om hiertegen in het geweer komen.
Met deze principiƫle ondersteuning geeft het bestuur geen oordeel over de inhoud van de onderhavige berichten van de betrokken media of de mate van zorgvuldigheid, waarmee deze tot stand zijn gekomen. In het besluit tot steunverlening richt het bestuur zich op het chilling effect dat kan uitgaan van de activiteiten van het door de EU gesteunde East Stratcom Task Force-bureau op de betrokken media.


Terug