Menu

Nieuws

Terug

Persvrijheidsfonds steunt Wob-verzoek Een Vandaag

22-08-2018

Het bestuur van het Persvrijheidsfonds heeft besloten om de journalisten van Een Vandaag moreel en financieel te steunen in een procedure tegen de wijze waarop het Wob-verzoek van AVROTROS omtrent de veiligheid van het vliegverkeer op en rondom Schiphol wordt afgehandeld.

Voor de uitoefening van journalistiek werk en de vrijheid van nieuwsgaring is het van groot belang dat journalisten toegang krijgen tot informatie, waaronder overheidsinformatie. Wob-verzoeken vormen daarbij een belangrijk middel om informatie te vergaren over kwesties van maatschappelijk belang.

Bij de afhandeling van een Wob-verzoek is het van groot belang dat de aard van het verzoek alsmede het onderwerp waarop dit verzoek ziet in ogenschouw wordt genomen door de overheidsinstantie in kwestie. Er moet sprake zijn van een goede communicatie en open houding vanuit de overheid om te voorkomen dat de kwestie een lange slepende beroepsprocedure wordt. Deze werkwijze vormt een ernstige belemmering van de persvrijheid en het recht op informatie en ondermijnt een goede werking van de journalistiek.


Terug