Menu

Nieuws

Terug

Smaad & laster in Alkmaar

17-03-2015

In 2013 hebben B&W Alkmaar een strafzaak aangespannen tegen de journalist Andre Hoogeboom terzake van smaad en laster. Hoogeboom heeft in een internetcolumn het Alkmaarse cultuurbeleid vergeleken met dat van nazi-Duitsland. Het OM is tot strafvervolging overgegaan en heeft tegen Hoogeboom € 750 boete, plus 40 uur voorwaardelijke werkstraf geëist.

Een politicus, in dit geval B&W Alkmaar, wordt geacht niet op de stoel van de rechter te gaan zitten, daarover deed de Hoge Raad in 2011 een vergelijkbare uitspraak. Een journalist moet zich, zeker in de vorm van een column, zeer kritisch kunnen uiten. Strafrechtelijke vervolging acht het Persvrijheidsfonds een zeer ingrijpend middel om het handelen van deze journalist te toetsen.

Daarom is het Persvrijheidsfonds van mening dat de journalist in kwestie steun verdient in zijn verdediging. Het instellen van een strafzaak vormt een zware beperking op de vrijheid van meningsuiting en op het volwaardig uitoefenen van het vak. Het Persvrijheidsfonds steunt deze zaak ook financieel en ziet belang in een principiële uitspraak van de rechter op dit punt. De kantonrechter te Alkmaar doet volgende week uitspraak.


Terug