Menu

Nieuws

Terug

Stegeman vs Staat

30-06-2014

Op 26 maart 2013 heeft de Hoge Raad bepaald dat de zaak tegen de onderzoeksjournalist Stegeman over zijn blootlegging van de beveiligingsproblemen op Schiphol opnieuw door het hof moet worden beoordeeld.

In 2010 werd Stegeman veroordeeld tot een boete van 1740 euro wegens het vervalsen van een KLM-toegangspas en omdat hij zich meermalen toegang had verschaft tot een verboden bedrijventerrein. In twee afleveringen van Undercover in Nederland toonde Stegeman aan dat de beveiliging op Schiphol ernstig tekort schoot.

In 2011 was het gerechtshof in hoger beroep van mening dat het maatschappelijk belang groter is dan de gepleegde strafbare feiten en is de SBS-journalist ontslagen van rechtsvervolging voor het betreden van verboden terrein op Schiphol-Oost. “Dit is een overwinning voor de journalistiek”, aldus de SBS-verslaggever en programmamaker. “Na twee jaar strijd heeft het recht gezegevierd”. Stegeman werd in de procedures gesteund door het Persvrijheidsfonds en de NVJ.

De Staat in cassatie is gegaan tegen de uitspraak van het Hof en het Persvrijheidsfonds heeft besloten Stegeman opnieuw financieel te ondersteunen in deze kwestie.

Op 26 maart 2013 heeft de Hoge Raad bepaald dat de zaak tegen de onderzoeksjournalist Stegeman over zijn blootlegging van de beveiligingsproblemen op Schiphol opnieuw door het hof moet worden beoordeeld. Volgens de Hoge Raad is onvoldoende onderzocht of het echt noodzakelijk was om een toegangspas van Schiphol te vervalsen om bij het vliegtuig van de Koningin te komen. Het gerechtshof te Den Haag heeft inmiddels uitspraak gedaan en Stegeman heeft besloten wederom in cassatie te gaan. Het Persvrijheidsfonds steunt de nieuwe cassatieprocedure bij de Hoge Raad.


Terug