Menu

Nieuws

Terug

Strafzaak Duitse Staat vs. de journalisten Ponsen en Visser, Eenvandaag

10-02-2012

De Duitse strafrechter heeft inmiddels uitspraak gedaan in deze kwestie en beide journalisten vrijgesproken. Het is nog onduidelijk of door de advocaat van Boere hoger beroep wordt ingesteld.19-01-2012

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen van het actualiteitenprogramma Eenvandaag. Zij worden vervolgd in verband met een met verborgen camera opgenomen item over de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Duitse OM besloten tot strafvervolging over te gaan op grond van het overtreden van een wetsartikel dat “de vertrouwelijkheid van het woord” beschermt. De betrokken journalisten riskeren een gevangenisstraf van 3 jaar.

Op 9 februari a.s. moeten beide journalisten verschijnen voor de Duitse Strafrechter bij de rechtbank te Eschweiler (NRW).
Het Persvrijheidsfonds heeft besloten om de betrokken journalisten financieel te steunen in hun verdediging tegen deze ingrijpende, strafrechtelijke vervolging. De betrokken journalisten hadden tot doel om een maatschappelijke misstand aan te tonen. Eerder werd een klacht tegen beide journalisten in een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek ongegrond verklaard. De Raad heeft vastgesteld dat naar hun oordeel “de privacy niet onevenredig is aangetast en de journalisten niet ontoelaatbaar hebben gehandeld”.


Terug