Menu

Nieuws

Terug

Uitspraak Hoge Raad in zaak Jiskefet Encyclopedie

09-11-2023

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vorig jaar dat de zogeheten Jiskefet Encyclopedie verkocht mocht worden zonder sticker erop waarmee duidelijk gemaakt zou worden dat de makers van het satirische televisieprogramma deze encyclopedie niet hebben gemaakt.

Volgens het hof was er geen sprake van merkinbreuk omdat de makers van het boek de naam Jiskefet niet als merk gebruikt hadden omdat het onderdeel is van de titel van het boek.

Tegen deze uitspraak ging Jiskefet in cassatie bij de Hoge Raad omdat zij van mening waren dat het hof had moeten beoordelen of de indruk gewekt was dat het boek van Jiskefet afkomstig was en dat er ongerechtvaardigd voordeel was gehaald door het merk Jiskefet te gebruiken.

De Hoge Raad heeft het cassatieberoep verworpen op grond van het feit dat de vraag of de boekmakers voldoende duidelijk gemaakt hadden dat het boek niet van Jiskefet kwam, pas van belang is wanneer er sprake is van merkinbreuk. Dat is niet het geval, aldus de hoge raad en daarmee is ook direct de tweede klacht verworpen.

Het Persvrijheidsfonds heeft de uitgeverij in deze procedures -waarbij het gaat om een principiƫle kwestie vrijheid van meningsuiting- financieel ondersteund omdat zij vond dat de rechter bij de eerdere uitspraak onvoldoende rekening had gehouden met de journalistieke belangen bij het schrijven van ongeautoriseerde biografieƫn. In het belang van de vrijheid van de pers om ook over merken te kunnen schrijven, is het Persvrijheidsfonds tevreden met deze uitkomst.


Terug