Logo persvrijheidsfonds
Menu

Nieuws

Terug

Fotojournalist De Swart wint hoger beroep, Politie handelde onrechtmatig

25-04-2024

In hoger beroep heeft het Gerechtshof Den haag geoordeeld dat de Staat en de Politie onrechtmatig hebben gehandeld bij de aanhouding van embedded fotojournalist Marco De Swart.

De Swart reed op 13 oktober 2021 mee in een busje met actievoerders van Extinction Rebellion om verslag te doen van een voorgenomen blokkade van de A12 in Den Haag. De actie werd verijdeld en de demonstranten werden aangehouden. Ook De Swart werd door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Zijn telefoon en camera’s werden in beslag genomen. Ook dat was ontoelaatbaar, aldus het hof.
Het hof oordeelt dat al heel snel duidelijk moet zijn geweest dat De Swart aan het werk was als journalist omdat hij een rellenkaart droeg en zijn politieperskaart toonde. Dat zijn aanhouding voortduurde, hij mee moest naar het politiebureau en zijn camera’s en telefoon in beslag werden genomen, is daarom onrechtmatig. De Swart ontvangt een schadevergoeding.
Het Persvrijheidsfonds steunde fotojournalist Marco De Swart in de bodemprocedure alsook in dit hoger beroep. In het arrest komt heel duidelijk het principiële karakter waar het Persvrijheidsfonds zich hard voor maakt naar voren. Het hof onderkent uitdrukkelijk de vrijheid van journalisten om embedded verslag te doen. Het fonds is dan ook zeer verheugd met deze uitspraak.


Terug